Biró csempe - csempekályha, kandalló készítése

Csempe gyártás

Az általunk gyártott kályhacsempék öntési technológiával kerámia masszából készülnek teljes egészében kézi gyártással.1. Lépésben
Az öntőmasszát ami fehér agyag, samottörlemény és különböző ásványi anyagok öszetevőiből áll gipszformákba öntik amelyek egy jól megtervezett kályhacsempe öntőformái.Az öntés előnye, hogy a gipszforma falvastagságával biztositható az egyenletes formázási erő valamint csökkenthető a kályhacsempe száradási zsugorodás és az ezzel együttjáró vetemedési hajlam.

2. Lépésben
Pár óra múlva a nedves nyers kályhacsempét kiveszik a formából és kézműves módon formálják tovább. Runfozzák, igazitják valamint
eltávolítják a kályhacsempén  feleslegesen rajta maradt anyagdarabkákat és elkészítik az összeszereléshez szükséges lyukakat is.


3. Lépésben

Ezután a csempéket szárítják, hogy a maradék nedvességtartalmukat is elveszítsék, és ezáltal kisebbé váljanak. A száritást követően a kályhacsempéket megtisztitják és előkészitik a mázazáshoz.

4. Lépésben
A kályhacsempe esztétikusabb megjelenése megkivánja a kétszeri égetést elektromos kemencében, ilyenkor az első égetés magasabb hőfokú 1050 C
Igy a különböző gázképződéssel járó reakciók biztos, hogy lejátszódnak.


5. Lépésben

Miután szorópisztollyal felviszik a kályhacsempére a mázat, amely természetes ásványi anyagokat tartalmaz és kiégetik másodjára is a csempéket ami már egy alacsonyabb hőfokú égetés máz tipusától függően lehet 980-1030 C0. A máz szinárnyalata a rétegvastagság és az égetési hőmárséklet valamint a kályhacsempe formájának különbözőségétől föggően változik még a pontos gyátástechnológia betartása mellett is.
Az így gyártott porózus kerámiákon előfordulhat a máz felületén az úgynevezett háriszosodás (hajszálrepedés), amely nem számít hibának, mivel nehezen vagy egyáltalán nem elkerülhető a gyártás során. Ennek oka, hogy a csempe alapanyagának és az azt borító máznak eltérő a hőtágulása és ezért a két anyag között feszültség keletkezik
. A repedések előfordulása és láthatósága nagyban függ a máz tipusától és színétől. Igy a fazekas mázakon jobban észlelhető, míg a selyemfényű és matt mázakon kevésbbé észlelhető.
Színárnyalat különbség is előfordulhat, például effekt mázak esetén egy-egy csempe effekt színhatása erősebb másoké visyont szegényesebb. Mindez nem számít gyártási hibának. 

Vissza a lap tetejére (Csempe gyártás)


Készítette: Sikeres honlapkészítés, egyedi garanciákkal. Webrakéta Kft.